Pécsi Túrakerékpáros és Környezetvédő Klub

 

Pécsi Túrakerékpáros és Környezetvédő Klub

Kik vagyunk?

 

 

1990-ben merült föl néhány pécsi bringásban egy kimondottan az egészséges életmódot célzó, szélesebb kör számára nyitott kerékpáros szervezet létrehozásának gondolata. Az alapítók: Dr Novotny Iván és Hirt István „Pista bá” 1991. májusában alapították meg a Pécsi Túrakerékpáros Klubot, mely először a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség  tagszervezeteként jött létre. A klub az alapítók szándéka szerint azoknak a 12 és 99 év közötti kerékpárosoknak kívánt a bázisává válni, akik nem a versenyzés megszállottjai, de szabadidejükben szívesen ülnek kerékpárra. 1995. decemberében Pécsi Túrakerékpáros és Környezetvédő Klub néven önálló bejegyzett egyesületté alakultunk.

 

Klubunk azóta is a lakosság, a nem-versenybringások számára kíván lehetőséget és segítséget nyújtani a sportos életmód kialakítására, a szabadidő kulturált eltöltésére. Tevékenységünk fontos eleme a környezetvédelem, ezen belül a társadalom autócentrikus gondolkodásmódjának megváltoztatása, a kerékpárosok érdekvédelme.

 

Rendszeres programok a szabadidő sportolók részére

 

A Klub nyilvánosan meghirdetett kerékpáros rendezvények szervezésével járul hozzá a kerékpározás népszerűsítéséhez, a lakosság "autófüggetlen" gondolkodásmódjának kialakításához.

 

 • Tavasztól őszig minden hétvégén nyilvánosan meghirdetett ingyenes programokkal várjuk az érdeklődőket: szombaton vagy vasárnap hosszabb túrára invitáljuk a kerékpárosokat, melynek mindig van kulturális és ismeretterjesztő jellegű program része is.
 • Az évek során a túraprogram kínálata gyalogos- és vízitúrákkal, télen sífutó programokkal bővült. 
 • Minden évben tavasszal Évadnyitó Kerékpárestet rendezünk meghívott előadókkal.
 • Évente kerékpáros teljesítmény túrát szervezünk “2x100 km Baranyában” címmel.
 • Évente hegyikerékpáros teljesítmény túrát szervezünk "Mecseki Hegyikerék" néven.
 • Nyaranta sátras, kerékpáros vándortábort rendezünk az ország távolabbi területeire, vagy a szomszédos országokba.
 • Minden év november 16.-ához legközelebbi szombati napon megrendezzük a Skóciai Szt. Margit emléktúrát, Szent István király unokájának tiszteletére, születésének helyszínére a Mecseknádasd melletti Réka várba.
 • 2000. óta önálló honlappal vagyunk jelen a világhálón, ahogy ezt most Te is látod :-)
 • Túrakerékpáros blog: https://ptkk.blogspot.com
 • 1994. óta szerkesztjük és terjesztjük a pécsi bringások ingyenes újságját a "Kerékváros"-t, 2009. óta az interneten: www.kerekvaros.hu

 

 

Rendezvényeinken bárki részt vehet, klubtagságra való tekintet nélkül. Természetesen örülünk, ha szaporítod a nyilvántartott klubtagok létszámát, cserébe élvezheted a klubtagsággal járó előnyöket.

Miért jó klubtagnak lenni?

 

Tagja lehetsz egy vidám társaságnak. Laza kerekezés, hétvégi túra? Külföldi út? - Évente több mint 50 alkalommal jöhetsz velünk! Télen sem kell otthon ücsörögnöd! - Gyere velünk, fedezzük fel a tájat gyalogszerrel is!   Naprakész információk az interneten: https://ptkk.blogspot.com

A Fit-Boys kerékpárszervizben kedvezményt kapsz tagsági igazolvánnyal!

 

 

Hogyan léphetsz be?

 

A klubba való belépéshez belépési és felelősségvállalási nyilatkozat kitöltése szükséges, melyeket a megfelelő szóra való klikkeléssel letölthetsz. A kitöltött nyilatkozatokat személyesen valamelyik túrán add át a túravezető részére, vagy postai úton juttasd el Keményfi Mártinak a 7761 Kozármisleny, Székely Bertalan út 23. címre. A klubtagság a tagsági díj befizetésével válik érvényessé. A tagsági díj önálló keresettel rendelkezők részére 2000.-Ft/év, önálló keresettel nem rendelkezők részére 1000.-Ft/év. 

 

Ezen kívül javasoljuk tagjainknak az MTSZ tagsági kártya kiváltását, a Magyar Természetbarát Szövetség tagjaként támogatjuk a hazai természetjárást, turistautak, források és egyéb létesítmények létrejöttét, karbantartását, illetve a természetbarátok érdekképviseletét.

 

 

 

 

Elérhetőségeink

Képviselők:

Alapító elnök (1991-2012): Dr. Novotny Iván (1936 - 2016)

Elnök 2012-től: Arató Csongor kvszerk@freemail.hu

Vezetőségi tag, túraszakosztály vezető: Keményfi Balázs kemenyfi@gmail.com

Vezetőségi tag: Gelencsér Gábor

Tirkár: Keményfi Márta

Postacím: 7624 Pécs, Ferencesek u. 20. I/4.

Telefon: 20/ 3325-000

 

 

Hol jártunk eddig?

 

Több hetes nyári túráink:

 

1989. Finnország 1202 km

1990. Németország-Ausztria 1127 km kerékpár + 42 km 2850m szint gyalog.

1991. Ausztria (Burgenland) 297 km

1992. Olaszország-Ausztria (Dolomitok) 944 km, 4500 m szint.

1994. El Camino de Santiago (Spanyolország) 892 km, 7000m szint

1995. Erdély 1550 km

1996. Ausztria 1270 km

1997. Szlovákia-Lengyelország 870 km

1998. Németország-Svájc 600 km

1999. Magyarország 1250 km

2000. Erdély 1200 km

2001. Erdély (Székelyföld, Torockó)

2002. Ausztria-Csehország

2003. Kárpátalja, Vajdaság

2004. Franciaország (Provence), Vajdaság

2005. Erdély, Vajdaság

2006. Felvidék, Vajdaság - Horvátország

2007. Észak-Dunántúl

2008. Szilágyság-Máramaros (Erdély)

2009. Nógrádi vártúra

2010. A Dráva forrástól hazáig

2011. Magyarországi Duna mentén

2012. Kerékpártúra a Balaton körül

2013. Kerékpáros vándortúra az Őrségben, a Mura és a Dráva mentén

2014. Balaton-felvidék, Alpok

2015. Három sziget túra - Adria; Erdély

2016. Isztria - Horvátország kerékpártúra

2017. Isztria - Horvátország; Alpok

2018. Magas Tátra kerékpártúra; Albánia

2019. Vízitúra a Tiszán; Albánia; Görögország

2020. Fertő-tó kerékpártúra

2021. Jászsági kerékpártúra; Albániai kerékpártúra.

 

 

Harminc év

 

Az 1991-től 2011-ig tartó időszak a Pécsi Túrakerékpáros Klub nagy korszaka volt. Egyesületünk Dr Novotny Iván vezetésével nem csak regionális, de országos, sőt nemzetközi ismertségre és elismertségre tett szert. Ezen időszak a szerteágazó tevékenységeinek csak a felsorolása is  oldalakat tölt meg:

A PTKK és a Környezetünkért Közalapítvány 1994-ben közös programot indított a városi kerékpározás - mint a közlekedés egyenrangú résztvevője - elfogadtatására. Ennek főbb elemei a következők voltak:

 

 • Kerékpáros demonstrációkat szerveztünk a közvélemény és a városi vezetők meggyőzésére. Ezek közül a hagyományos Föld-napi és Autómentes napi kerékpáros felvonulást érdemes kiemelni.

Ezek a felvonulások éveken keresztül a város közvéleményét felkavaró nagy események voltak.

 • Kerékpáros közvéleménykutatást végeztünk, tablókat készítünk, szórólapokon próbáljuk meggyőzni a lakosságot a kerékpározás előnyeiről.
 • Rendszeresen szerveztünk regionális kerékpáros találkozókat: ez volt az évente megrendezett Pünkösdi Pécsváradi Túrakerékpáros Találkozó.
 • Több éven keresztül aktívan részt vettünk Pécsett az Autómentes Napok programjában, szervezésében.
 • Több éven keresztül versenyt hirdettünk a pécsi iskolák között Suliba? Bringával! címmel, ahol a diákok mellett a tanárok is nyeregbe szálltak.
 • 1996-2009. között jelentettük négy A4-es oldal terjedelemben a „Kerékváros” című ingyenes pécsi kerékpáros újságot. Lapunk 2009-ben a világhálóra költözött.

 

Tanulmányok, elemzések készítése, a kerékpáros infrastruktúra kiépítésének szervezése

 

 • Tanulmányokat készítettünk Pécs város és vonzáskörzete kerékpáros közlekedésének megoldásáról. 1996-ban szorgalmazásunkra épült meg a Pécs belvárosát a 40-ezer lakosú Siklósi városrésszel összekötő kerékpárút első szakasza.
 • 1998-ban elkészítettük a városi kerékpárúthálózat részletes megvalósíthatósági tanulmánytervét, melyet az Önkormányzat határozatban rögzített.
 • Elemzést készítettünk a pécsi és baranyai kerékpáros balesetek előfordulásáról.
 • Tanulmányokat készítettünk több baranyai idegenforgalmi terület kerékpárút hálózatára (Villány-Siklósi borút, Pécs-Orfű, Drávamenti kerékpárút, Pécs-Harkány kerékpárút).
 • Kezdeményezésünkre és javaslataink alapján a Mecseki Erdészeti RT és a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága kijelölte a kerékpározható erdei utakat a Mecsekben (Erdőtörvény), melyeket közlésünk alapján a Mecsek turistatérképe is feltüntet, helyszíni jelölésüket (festés, táblák) klubtagjaink végezték el.
 • Közreműködtünk a "Kerékpártúrák Magyarországon" c. térképatlasz, valamint egyéb, regionális, idegenforgalmi (kerékpáros) kiadványok elkészítésében.

 

 

Nemzetközi kapcsolatok

 

Az elnök, Dr Novotny Iván személyes kapcsolatain keresztül ápoltuk a határon túli kapcsolatokat az osztrák ARGUS és a német ADFC szervezetekkel, a horvát és szlovén kerékpárosokkal.

Ennek az időszaknak az egyik kiemelkedő eseménye volt a XXXV Országos és Nemzetközi Túrakerékpáros Találkozó megrendezése Pécsváradon. 

 

Társadalmi kapcsolatok, média megjelenések

 

Az évek során számtalan konferencián és szakmai találkozón vettünk részt. TV- és rádióriportokban, újságcikkekben szerepeltünk, mindig hangsúlyozva a kerékpározás pozitív hatásait az egyénre és a közösségre (A bringa a csepp benzint sem fogyaszt ...csak téged!).

Tíz éven keresztül szerveztünk kerékpáros véradásokat.

 

„Bababringa” - éveken keresztül szerveztünk kisgyermekes családoknak kerékpártúrákat.

 

Rendszeresen csatlakoztunk a KEROSZ, majd a Magyar Kerékpárosklub országos rendezvényeihez (Bringával Munkába, Bringásreggeli, Vegyél lámpát! Világos?).

 

 

 

Környezetvédelem, környezeti nevelés

 

A környezetkímélő közlekedés propagálása mellett klubunk 2000-ben, KAC támogatással programot indított az illegális hulladéklerakó helyek felderítésére. Ennek lényege az volt, hogy a klubtagok a túrák során térképen jelölték, fényképekkel és jegyzőkönyvvel dokumentálták a szemétlerakó helyeket a Környezetvédelmi felügyelőség számára. Remélhetőleg azok a fiatalok, akik részt vettek ebben a munkában, később nem állnak be a szemetelők sorába…

 

 

 

Tanulmányok, útvonalvázlatok, elemzések

 

Pécs város és vonzáskörzete kerékpáros közlekedése - koncepció 1994.

Hol épüljön kerékpárút Pécsett? - közvélemény-kutatás 1994.

Javaslatok a Pécs-Orfű kerékpárút tanulmánytervhez - útvonal vázlatterv 1994.

Kerékpáros balesetek Pécsett és Baranyában - statisztikai elemzés 1995.

Pécs-Baranya kerékpáros környezet fejlesztése - tanulmány 1996.

Kerékpártárolók elhelyezése Pécsett - vázlatterv 1996.

Villány Siklósi borút - kerékpárút - útvonal vázlatterv 1996.

Pécs város kerékpárúthálózata - megvalósíthatósági terv 1998.

Drávamenti kerékpárút - útvonal vázlatterv 1998.

Pécs-Harkány kerékpárút - útvonal vázlatterv 1998.

Erdei kerékpárutak - útvonal vázlatterv 1999.

2000-2008. között: Illegális hulladéklerakó helyek felderítése és dokumentálása Pécsett és Baranyában

 

Erdei kerékpáros túraútvonalak

 

Az 1997-es Erdőtörvény értelmében az erdőben kerékpározni csak az arra kijelölt úton szabad. Mivel az erdőben ez idáig nem voltak ilyen kijelölt utak, klubunk javaslata alapján az új Mecsek turistatérképen már láthatók az erdei kerékpározásra engedélyezett útvonalak. 1999-ben kezdtük meg ezek kifestését az erdei utakon, így ma napjainkban a Mecseken több tíz kilométeres erdei kerékpárút hálózaton bringázhatunk.

 

Tizennégy évig gondoztuk a Mecsekben a Gubacsos kulcsosházat, ahol teljes tetőfelújítást végeztünk, a víz- és szennyvíz hálózat kiépítését.

Az erdőhasználók békés egymás mellett élése jegyében megfogalmaztuk az erdei kerékpározás 10 pontját:

 

 1. Az erdőben kerékpározni csak az arra kijelölt utakon szabad.

 

 1. A kerékpározásra kijelölt utakat táblák és/vagy a fákra festett kerékpár-szimbólumok jelzik.

 

 1. A kijelölt útról letérni tilos.

 

 1. Az úton kívüli terepkerékpározás, ilyen edzések, versenyek rendezése csak a területileg illetékes erdőgazdálkodó (-tulajdonos) és Nemzeti Park igazgatóság külön engedélyével, a velük egyeztetett helyszínen lehetséges.

 

 1. Egy éjszakánál hosszabb táborozáshoz szintén a fenti szervezetek engedélye szükséges.

 

 1. A kijelölt utak használatát az erdőgazdálkodó időszakosan korlátozhatja, esetleg megtilthatja (fakitermelés, vadászat stb. esetén).

 

 1. A kijelölt utak elsősorban az erdőgazdálkodás céljait szolgálják, ezért az erdészet és a Nemzeti Park járműveinek minden esetben elsőbbséget kell adni.

 

 1. Ha a kerékpározásra kijelölt út egyben jelzett turistaút is, a gyalogos turistákra fokozottan figyelni kell. (Nem szabad elvárni, hogy mindig ők álljanak félre! Különös óvatossággal kell eljárni az azonos irányba haladó gyalogos(ok) megelőzésekor, a hátulról közeledő kerékpárost általában nem veszik észre idejében.)

 

 1. Az erdőben nem szabad szemetelni, a növényzetet károsítani, az állatokat zavarni, a kerékpárt mosni vagy olajozni. Az élővizekbe kerülő olaj rendkívül környezetszennyező!

 

 1. A kerékpáros a kijelölt utakat saját felelősségére használja. A balesetért az erdőgazdálkodó (tulajdonos) nem vonható felelősségre, vele szemben kártérítési igény semmilyen esetben sem nyújtható be.

 

© Pécsi Túrakerékpáros Klub 1990-2014 Minden jog fenntartva.

Készíts ingyenes honlapotWebnode